Thursday, July 26, 2012

Googeldamine

Google pakkus juulis 2012 kiirematele võimalust osaleda veebikoolitusel - "power of searching with Google". Kursus viidi läbi ~10 päeva jooksul ja sisaldas endas videoid ning ülesandeid.

Kes varem ei ole osanud otsida, siis siin on üks hea EU abiga loodud materjal:
http://www.rak.edu.ee/opiobjektid/otsing/index.htm

Kuid kes jagavad "Englishit", siis saavad aga siit uusi nippe ja trikke juurde.
http://www.powersearchingwithgoogle.com/

Otsingu osas on aga jama see, et Google muudab otsingud abivalmilt sinu jaoks "sobivaks" olenevalt sinu asukohast, eelevatest otsinguharjumustest jne. Kui varem sai öelda inimesele, et võta nende märksõnadega kolmas link, siis praegu arvatavasti see nii enam väga hästi ei taha toimida. Ja minumeelest sajab see vähemalt eestlasi kohutavalt närvi.

Huvitav on aga see, et inimesed on ikka suhteliselt hädas oma asjadega ja ei suuda märksõnu Googlesse tippida ja peavad teiste "segamist" mingite tüütustega olulisemaks. A la igaüks võiks võtta ette ja ise selle või teise asja välja otsida, aga nemad passivad kannatlikult skypes ja MSN ning pommitavad teisi sealolijaid oma küsimustega. Selline õpitud abitus on aga teiste aja raiskamine.

Siis on mõistlik kasutada sellist linki, targemad saavad aru ja jätavad su rahule. http://lmgtfy.com/
Kellel on aga huvi vaadata, mida otsitakse, siis saab seda teada siit: live.lmgtfy.com/

Otsimootoreid on muidugi veel, kuid teised ei suuda nagu eriti "ilma" teha kui vaadata otsingute kvaliteeti. Kasu võiks muidugi olla erinevatest "spetsaalotsingutest", kuid ka siis on Google endale juba ette rajad ära teinud.

Teine asi on aga see, et igaüks tahab vastust kohe, mitte kulutada agea "huvitava tuhlamise peale veebis". Näiteks ka ülikoolides kursused on hakanud jagunema kaheks a. kus pakutakse valmistoodangut (raamat/konspekt/eksam) või b. muutuva sisuga/ise otsi googlest/disskusseioonipõhine
Üks viis jagab hulluks ühed tudengid ja teine viis teised:)

Minu jaoks huvitavaim oli õppida "pildiotsingut" kus olemasoleva pildi alusel leitakse sarnane - Goggels.

No comments:

Post a Comment