Friday, July 20, 2012

M-klassiruumis

Mobiilsete vahendite klassiruumi toomine - "bring your own device" või mõni muu lahendus, kus riik ostab igale lapsele vidina on tervitatav, sest siis saab tõesti iga laps infole ligi - sellel hetkel kui ta seda vajab. Pakun, et kui asi edasi läheb, siis tõeliselt oskuslikud on aga need, kes oskavad raamatust midagi leida-lugeda..

Minu jaoks ideaalseim lahendus on kombineeritud, kus kasutatakse nii paberit kui ka tehnikat vastavalt vajadusele. Olen aegajalt surundu oma õpilased tegema kõiki ajsu ühes või teises versioonis ning siis lasknud neil analüüsida, millised tegevused on olnud vajalikud ja millised on enam kulutanud aega. Näiteks pidev kohustus läbi tehnika asju teha pole just kah suurt mõistlik, kui see on tülikas ja tulemuseks on vaja reaalses elus midagi osata ellu viia.

Eestis on aga olukord kursioosne kuna ei ole raha ei riigil ega vanematel. M-tehnika koolidesse jagamine on takerdunud "innovaatiliste" projektide taha, kus saavad raha need kes oskavad seda küsida, samas kui vajalik oleks see kõikidele. Teiseks kui suunata vastutus osaliselt ka vanematele, siis mitte kõikidel pole sellist raha välja käia. Muu maailm aga astub kiireid samme eest ära.. oleme kuulnud EU projektidest kui ka Aasias toimuvast, kus igale lapsele jagataksegi näppu tahvlikesed. Koos sellega luuakse ka vajalik tarkvara. Mida on Eestil pakkuda, millele toetuda? Maavarasid meil pole, seega üheks võimaluseks oleks teadlik ajukasutus. Panustama sellesse peaks aga kõik. Võibolla oleks mõistlik teha järeleandmiseid keele osas ja kasutada enam inglise keelset tarkvara, sest paratamatult ei jõua mingi hetk Eesti seda "oma keelt" üleval pidada, kui seaduse järgi tohiks koolis kasutada ainult vahendeid, mis on "eesti keelsed". 

Aga siis mõned tulevikku pilguheitvad videod m-kasutusest:

Soome kooli m-õppe tund algklassidele
http://youtu.be/vwNhd4q--RQ

Apple iBand





Apple SIRI


Google Glass

No comments:

Post a Comment