Thursday, July 26, 2012

Postitusvalikud

Veeb 1.0, 2.0 ja 3.0 erinevad omavahel kasutaja osaluse ja personaalsuse poolest. Esimest kasutati info levitamiseks, tegemist oli staatilise teabega, mille pani üles firma esindaja või veebihooldaja. Teise puhul läks lahti üleüldine osalus ja jagamine. Kuna inimesed aga ei kipu eriti mõistma, et digitaalne jälg ei kustu ajaga, siis liigub palju õpetusi ja käitumisjuhiseid, kuidas endast lõpuks lolli muljet mitte jätta.

Postitamata jätmine on raske, aga võibolla vajalik:


Teine asi on see, mis toob endaga kaasa kolmas veebiversioon. Räägitakse semantilisest veebist, aga mida see tähendab? Ega seal muud pole kui olemasolev andmestik viiakse "uuele" kujule, mis muudab ta nii dünaamiliseks, otsitavaks masinatele. Inimesed jäävad olema ja käituma nagu nad ikka harjunud on. Teisalt jälle kui iga su liigutus on kuskil analüüsitav ja kasutatav, siis võib see pikemas perspektiivis siiski midagi muuta. Nimelt privaatsus kui selline (või illusioon) lõhkeb kui seebimull ja tark on ikkagi olnud see, kes on teadlikult oma digimina kujundanud. 

Teine asi on aga see, et veeb hakkab sinu järgi ennast mugandama - et sinul oleks parem. Kuid see arvatavasti toob endaga kaasa "filtreeringud", ehk me ei näe enam maailma ühtemoodi, vaid näeme meie joaks kohandatult. 

Eks igasugused "targad" asjad kutsutakse ka ellu 3.0 puhul. Üks stsaneerium on näiteks "tark linn". 
Või asukohapõhine info kasvõi Googlest, mis aitab kokku hoida aega ja sellega ka raha. 

Kui enne sai loll kirikus ka peksa, siis nüüd saab peksa ja see jääb igaveseks ka sinu seinale:)
Teine asi on muidugi see, et kas sa aru said, et peksa antigi..

Kes tahab aga enam teada

No comments:

Post a Comment